Julemarked

En af de mange juletraditioner, som er kendt og elsket både i Danmark og i udlandet, er at tage på julemarked. Der findes mange tusinder julemarkeder i hele Danmark. Mange danskere har også tradition for at tage til julemarked i Sverige og det nordlige Tyskland.

 

Der findes mange forskellige typer af julemarkeder rundt om i Danmark og hvad man er til, er op til den enkelte. Mange gamle herregårde, slotte og klostre holder et årligt julemarked, hvor der er juleudstilling fra gamle dage og hvor man kan få en god portion historie med hjem. Der er ofte åbnet for specialudstillinger om, hvordan julen foregik i gamle dage på de store slotte og herregårde. Her kan man se både pynten i herskabets afdeling, og køkkenet, samt alle de forskellige retter, der blev tilberedt til julen. Andre steder er julemarked mere målrettet den nutidige jul og har fokus på hygge med gløgg og æbleskiver med masser af nisser og julelys. I de større byer er der ofte opsat gammeldags karruseller og pariserhjul på et torv i byen, hvor der også er boder, hvor man kan købe julepynt og forskellige juledelikatesser som f.eks. kandiserede æbler, juleflæsk og varm kakao med kaneldrys.

Juledekoration

Juledekoration

På mange julemarkeder kan man afprøve de gamle juletraditioner og lære at lave gammeldags kræmmerhuse til pynt på juletræet eller at bage småkager efter en traditionel, gammeldags opskrift. Sådan et julemarked er især velegnet til en familiedag med hygge og oplevelser i fokus.

Et meget traditionelt julemarked i Danmark er Tivolis julemarked, som hvert år besøges af tusindvis af danskere og turister. Tivolis julemarked er åbent fra midten af november til slutningen af december og der finder man både en russisk juleby, masser af forlystelser og også ekstra forlystelser, som kun er åbne, når der er julemarked. Derudover er der selvfølgelig traditionel dansk juleudsmykning og alle boderne emmer af julehygge, julestads, julepynt og delikatesser i form af både mad og drikke. Der er selvfølgelig også en stor juleudstilling med nisseland og julemandens stue.

Julekugler

Julekugler

Når danskerne tager til Tyskland på julemarked, er det ofte, fordi tyskerne har en, om muligt, endnu større tradition i forhold til julemarked end danskerne har. I Tyskland er et julemarked altid meget gennemført med masser af julelys, julepynt, mekaniske og ægte nisser, der spiller musik og kor, der synger julesange. Derudover finder man et kæmpe udvalg af flot og traditionsrigt julepynt, som man kan tage med hjem til juletræet.

 

I Tyskland findes der over 2.500 steder, hvor der hvert år afholdes et julemarked og mange af stederne er benævnt på UNESCOs kulturarvsliste, så udover julehyggen får man også en kulturel oplevelse, når man besøger et julemarked i en af disse mange byer. Derudover ligger mange af julemarkederne i Tyskland så tæt på den danske grænse, at man nemt kan tage derned på en endagstur uden overnatning. F.eks. kan man besøge et af de mest kendte julemarkeder, som finder sted i Lübeck lige syd for grænsen til Tyskland.

Find her links til flere gode julehistorier:

4 juleaktiviteter du kan lave med ungerne

Se Brødrene Mortensens Jul på TV2 Play

3 tips til den perfekte juleaften

Arranger dit eget julemarked i år

3 råd til dig der elsker at julehygge

Sådan bliver du klar til jul

Smag ny kaffe på årets julemarked

Tag på julemarked med hele familien

Hvad bør du holde øje med ved årets julemarkeder?

Gode tips til at give en god julegave

Sådan gør du juletiden særlig og unik

Tag på julemarked i Tivoli

Få professionelt råd og vejledning til at komme i gang med at investere

Find den perfekte julegave

Glæder du dig allerede til jul igen?

Sjove ideer, der får børnene i julestemning

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.